In een nieuw boek willen Femmie Juffer, Lindy Popma en Monique Steenstra de stem laten horen van jongeren met een kleurtje, die opgroeien bij pleegouders die er niet hetzelfde uitzien als zij. Hoe is het om dat als jongere te ervaren? De drie redacteuren maakten eerder het boek ’18 x 18 – Pleegkinderen op de drempel’.
Naast interviews en fotoportretten van de jongeren komt er in het nieuwe boek een inhoudelijk hoofdstuk geschreven door Femmie Juffer, bijzonder hoogleraar adoptie- en pleegzorgstudies. Daarin staat de vraag centraal: Is het belangrijk om aandacht te schenken aan kleur- en cultuurverschillen in een pleeggezin? En hoe kun je dat het beste doen?
De redacteuren zoeken voor het boek pleegjongeren van 16 tot en met 19 jaar, die nog bij hun pleegouders wonen. Er mogen zeker meer (pleeg)kinderen in het gezin wonen. Voorwaarde voor meedoen is dat de jongere niet alleen geïnterviewd maar ook gefotografeerd wil worden en dat het pleeggezin ook samen op de foto wil.
Een van de redacteuren komt langs voor een interview met de jongere. Het gaat erom hoe hij of zij het beleeft om op te groeien in een multicultureel pleeggezin. Daarna komt de fotograaf (Lilian van Rooij) langs om een foto van de jongere te maken en een gezinsfoto.
Natuurlijk krijgt de jongere het nieuwe boek zodra het gepubliceerd is en bovendien zijn of haar eigen fotoportret in een lijstje. Het pleeggezin krijgt ook een exemplaar van het nieuwe boek. Ook ontvangen de jongere en het gezin een uitnodiging voor het symposium waarop het boek gepresenteerd wordt.
Meer weten of je opgeven? Mail naar Femmie Juffer: juffer@fsw.leidenuniv.nl