Belangstellenden waren voornamelijk pleegouders die nieuwsgierig waren naar het gezinshuis.
Janette van Stralen, GZ Psycholoog geeft aan dat de regels verschillend zijn voor Groningen en Drenthe. Vooral voor de mensen die in het grensgebied wonen is dat frustrerend: waarom kun je niet zelf kiezen of jeje bij Elker of Yorneo aansluit? Een voorbeeld: Van Yorneo moet je de pleegkinderen die er al wonen de deur uit doen, van Elker niet.
Ook een frustratie is het gerucht dat voor gezinshuisouders binnenkort een HBO opleiding verplicht zal worden. Volgens de groep doe je daarmee de mensen die dat niet hebben tekort: ook zij zouden hele goede gezinshuisouders kunnen zijn!
Joke Sturing vertelt over haar keuze om gezinshuisouder te worden: “Ik kon mijn professionaliteit niet kwijt als pleegouder, maar wel als gezinshuisouder.’
Priscilla Brouwer: Wij wisten absoluut niet wat ons te wachten stond toen we besloten om gezinshuisouder te worden. Het is echt, flink aanpoten!
De aanwezige pleegouders willen niet persé een gezinshuis beginnen. Het is veel extra rompslomp, veel administratie en extra opleidingen. Pleegouders doen dit werk met hart en ziel, en zeker niet voor het geld.
Maar wat pleegouders wél graag willen is erkenning en waardering voor wat ze doen. Die erkenning is vooral belangrijk in de communicatie: Als een pleegouder te horen krijgt dat alleen gezinshuisouders ‘werken’ met de kinderen, doet dat pijn. Want veel pleegouders stoppen met buitenshuis werken en zijn dag en nacht met de kinderen bezig! Als blijk van waardering zou het fijn zijn als er financieel een tussenweg was, zoals een extra vergoeding voor zorgintensieve kinderen.
Evaluatie
De groep gaf aan heel tevreden te zijn met de avond en de open en persoonlijke sfeer en verhalen te waarderen. Erkenning