Vanaf 1 juli is een langgekoesterde wens van veel pleeggezinnen uitgekomen: Pleegzorg stopt niet meer automatisch op de 18de verjaardag van een pleegkind maar loopt normaal gesproken automatisch door tot de 21ste verjaardag.
Er wordt afgestapt van het huidige ‘nee, tenzij systeem’, en overgestapt op een ‘ja, tenzij systeem’. De begeleiding en pleegzorgvergoeding blijven vanaf nu doorlopen tot de 21ste verjaardag of natuurlijk eerder als de plaatsing eindigt. Daarnaast blijft, zoals in de jeugdwet bepaald, ook nog de verlenging tot 23 jaar mogelijk, onder de oude voorwaarden. Een pleegzorgrelatie kan alleen eindigen vóór het 21e jaar wanneer pleegkinderen dit zelf willen.
Gemeenten en pleegzorgaanbieders zullen hier uitvoering aan moeten geven door nieuwe pleegzorgrelaties standaard tot 21 jaar te laten lopen en/of bestaande trajecten te verlengen. Dat vraagt dus nogal wat, zeker in deze eerste maanden natuurlijk. Waar pleegkinderen en -ouders al voorsorteerden op een leven zonder pleegzorg, kan er nu toch worden verlengd, als beiden dat willen. Gemeenten en de pleegzorgaanbieders zullen ook het nodige werk moeten verzetten om dit mogelijk te maken. Daarvoor is vanuit het ministerie wel extra geld beschikbaar gesteld, maar dat lost natuurlijk niet gelijk alles op. Samen en in goed overleg met de pleegzorgwerker en gemeenten kan er veel worden bereikt.
Mochten er daar echter toch problemen ontstaan, dan staat de Stichting Pleegwijzer klaar. Als onafhankelijke belangenbehartiger van alle pleegouders in Drenthe en Groningen geeft de Stichting ook ondersteuning bij deze nieuwe fase in de pleegzorg. Aarzel dus niet als je als pleegouder tegen vragen aanloopt of knelpunten signaleert en meld dit. Dat kan via het contactformulier of telefonisch via 06 22493016. De medewerkers van Pleegwijzer, Linda en Christi, staan je graag te woord. Met jouw opmerkingen en signalen gaan wij aan de slag met pleegzorgaanbieders en de gemeenten om de invoering van Pleegzorg 18+ zo goed mogelijk te laten verlopen.
Hans Zijlstra, penningmeester Stichting Pleegwijzer