Bekijk de andere rondes:
Eigen kinderen
In de workshop ‘Eigen kinderen’ worden jullie eigen ervaringen centraal gesteld. Aan de hand van duidelijke stellingen wordt besproken hoe jullie de impact van pleegzorg op eigen kinderen ervaren en wat in jullie ogen wel of juist niet werkt. Dit wordt door Kirti Zeijlmans gelinkt aan resultaten uit haar onderzoek ‘wennen in een pleeggezin’, waarbij eventuele andere invalshoeken en gezichtpunten zullen worden belicht.
Dr. Kirti Zeijlmans is in 2019 gepromoveerd aan de Universiteit Groningen met een proefschrift gericht op de matchingsbeslissing in de pleegzorg. Ook heeft zij zich verdiept in de wenperiode in een pleeggezin door alle betrokkenen, waarbij zij met name geïnteresseerd was in de ervaringen van eigen kinderen van pleegouders en de ouders van pleegkinderen. Op dit moment is zij werkzaam bij het Wetenschappelijk Onderzoek- en Documentatiecentrum, waar zij in opdracht van het Ministerie voor Justitie en Veiligheid onderzoek doet naar jeugdcriminaliteit.
Bestaat er een toekomst in pleegzorg zonder gedoe?
Eline neemt je mee langs vernieuwende projecten, stelt je voor aan inspirerende mensen en deelt haar visie over een makkelijkere pleegzorg. Voor alle betrokkenen. En ze daagt jou uit om jouw innovatieve ideeën te delen. Hoe ziet pleegzorg zonder gedoe eruit?
Eline Engelhart is pleegzorgpionier bij pleegzorggedoe.nl, pleegouder en gespecialiseerd in complexe vraagstukken binnen pleegzorg. Zij draait spotlights op ondergeschoven kindjes, lastige dynamieken en taboes binnen de pleegzorg. Eline geeft al vele jaren training, coaching en advies op het gebied van samenwerken, transformatieve communicatie en traumasensitief opvoeden aan zowel pleegouders, gezinshuisouder en, pleegzorgprofessionals, als aan uithuisgeplaatste kinderen en hun ouders.
Een (h)echte uitdaging. Pleegkinderen opvoeden met vallen en opstaan
Pleeggezinnen zijn supergewone mensen die voor kinderen zorgen die niet altijd ‘gewoon’ zijn. Alle pleegouders starten vol goede moed en met de beste intenties aan het pleegouderschap. Als ze geluk hebben is dat voldoende, maar soms valt het tegen. Toegeven dat het niet lukt met een kind kan verschrikkelijk moeilijk zijn. De gemakkelijkste optie is om de opvoedproblemen te wijten aan het kind en te
verwachten dat het pleegkind verandert.Inzien dat je aanpak en opvoeding, die misschien gewerkt hebben bij je eigen kinderen, niet de ‘handigste’ zijn voor een pleegkind vergt kwetsbaarheid en moed. In staat zijn om hulp te aanvaarden en je eigen gedrag bij te sturen naar het pleegkind toe, lukt alleen als je verantwoordelijkheid neemt voor de negatieve spiraal waarin je zit met het kind.
Inge Vandeweege publiceerde in mei 2017 haar eerste blogpost. In haar blog schrijft Inge over haar pleegkinderen. Ze heeft het over haar zoektocht naar een opvoeding die werkt voor deze kinderen met een spreekwoordelijk rugzakje en over haar falen als opvoeder. Ze schreef er eveneens een boek over. Inge geeft deze lezing samen met haar man Mark.
Opvoeden van (pleeg)kinderen met FAS/D: een vak apart
Toen ons eerste pleegkind met FAS bij ons werd geplaatst werd er gezegd: “Met veel liefde komt het wel goed”. Er was veel liefde, maar het kwam niet zomaar goed. Deze workshop gaat het over gedrag van kinderen/jongeren met FAS/D: Waarom gedraagt hij/ zij zich zo?Door inzicht te krijgen in de breinschade leren we meer over de achtergrond van het gedrag en kunnen we de kinderen daardoor beter begeleiden en opvoeden. Aan de hand van praktijkvoorbeelden bespreken we een mogelijke “andere” aanpak van lastig of ingewikkeld of onbegrijpelijk gedrag. Ouders die deze workshop bezoeken kunnen zelf situaties aandragen.
Martha Krijgsheld is sinds 1995 pleegouder, o.a. van 4 pleegkinderen met FAS. Ze is voorzitter van de FAS Stichting sinds de oprichting in 2002.
Workshop schermen
Een leuke introductie workshop schermen, toegankelijk voor iedereen, zelfs evt. rolstoelgebruikers. Echt even wat anders actief en ontspannen doen! Een verhaal over de geschiedenis zwaardvechten mag niet ontbreken, maar daarna ga jezelf de basis leren met wat oefen- en spelvormen. Daarna ben je er klaar voor. Daag elkaar uit om een partij te gaan schermen. Eventueel sluiten we af met een mini wedstrijdje…
Arvid Oostveen is met schermen begonnen in 1979. Na een jarenlange schermcarrière als topsporter, Nederlandse titels en deelname aan WK’s en EK’s is hij begonnen met lesgeven. In eerste instantie in clubverband, daarna als trainer van jong oranje en bondscoach.
Bekijk de andere rondes: