Bekijk de andere rondes:
Teken je gesprek
Tijdens het eerste deel van de lezing (alleen voor ouders) worden de uitgangspunten van deze methode besproken. Ook worden de basishouding van de begeleider, de kleuren en symbolen van de methode uitgelegd.
Het tweede deel is interactief en samen met kinderen. Dezelfde ouders gaan nu met hun kind in gesprek en er ontstaat een gesprekstekening. Met symbolen, kleuren en kernachtige beschrijvingen, maken zij een visueel verslag met hun kind van hetgeen hij/zij aan hen op dat moment vertelt. Het geeft overzicht en inzicht, waardoor er een natuurlijke en bewuste betrokkenheid ontstaat.
Bianca Leeuwerke is werkzaam als gedragsspecialist in het onderwijs. Ze begeleidt kinderen en jongeren die vastlopen in hun emoties, angsten, conflictsituaties, werkhouding en sociale situaties.
De rechtspositie van pleegouders
Mariska Kramer geeft regelmatig lezingen en cursussen over de rechtspositie van pleegouders, zowel aan pleegouders en professionals in de jeugdzorg als aan (aankomend) juristen. Op het symposium zal ze stilstaan bij de laatste ontwikkelingen rondom de rechtspositie van pleegouders; welke rechten en plichten zijn er, die ze met aansprekende voorbeelden uit de dagelijkse praktijk zal demonstreren.
Als advocaat staat Mariska in haar advies- en procespraktijk regelmatig pleegouders bij. Ook adviseert zij pleegzorgaanbieders en gecertificeerde instellingen. Daarnaast schreef zij Paraplu voor Pleegouders in de juridische praktijk.
‘Liever een klap dan een knuffel’
De psychotherapie van een adolescent die gaat studeren en niet langer in zijn pleeggezin zal
wonen
Voor veel pleegzorgjongeren is de 18e verjaardag een spannende. Verlaten ze definitief het pleeggezin of is er een vorm van contactbehoud? Zijn zij die op kamers gaan wonen nogwelkom in de weekenden en met de was? Aan de hand van een casus zal ik illustreren hoe een psychotherapie kan bijdragen aan het zelfinzicht en de spoken uit het verleden kan helpen tackelen om de losmaking en de overgang naar het op eigen benen staan, te faciliteren.
Jan F. Nauta is klinisch psycholoog en psychotherapeut. Hij is werkzaam in zijn eigen praktijk te Slochteren en tevens verbonden aan GGZ praktijk voor kinderen en jeugdigen `Noorderblinck´ te Beilen.
Met een traumabril kijken

Dave van 11 jaar heeft boze buien waarin hij onbereikbaar lijkt…
Nina van 7 jaar hoort de uitleg van juf, maar is die 10 minuten later weer kwijt…
Felice van 2 jaar raakt in paniek wanneer zij een schone luier krijgt…
Noa van 9 jaar weigert te gaan slapen….
Herkenbaar? Trauma is een belangrijk onderwerp voor pleegouders, omdat veel kinderen die in een pleeggezin of in een gezinshuis wonen traumatische ervaringen hebben opgedaan in hun leven. Kinderen brengen deze trauma’s met zich mee als zij bij jou in huis komen wonen. Reacties op trauma kunnen ertoe leiden dat kinderen zich gedragen op een manier die jou uit balans brengt. De relatie met jou, met andere volwassenen en met hun leeftijdsgenoten kan daardoor instabiel of onvoorspelbaar zijn. Deze workshop laat deelnemers kennismaken met het onderwerp Trauma
Marianne Manning werkt bij de afdeling pleegzorg van Elker Jeugdhulp en Onderwijs.
Workshop schermen
Een leuke introductie workshop schermen, toegankelijk voor iedereen, zelfs evt. rolstoelgebruikers. Echt even wat anders actief en ontspannen doen! Een verhaal over de geschiedenis zwaardvechten mag niet ontbreken, maar daarna ga jezelf de basis leren met wat oefen- en spelvormen. Daarna ben je er klaar voor. Daag elkaar uit om een partij te gaan schermen. Eventueel sluiten we af met een mini wedstrijdje…
Arvid Oostveen is met schermen begonnen in 1979. Na een jarenlange schermcarrière als topsporter, Nederlandse titels en deelname aan WK’s en EK’s is hij begonnen met lesgeven. In eerste instantie in clubverband, daarna als trainer van jong oranje en bondscoach.