Bekijk de andere rondes:
Wat maakt samenwerking constructief?
Als een kind uit huis wordt geplaatst en in een pleeggezin gaat wonen, blijven de ouders vaak achter. Zij vormen de blinde vlek van de huidige jeugdhulp. Voor het kind is het echter cruciaal dat de ouders betrokken blijven. Hoe kun je als pleegouder de samenwerking met ouders vorm geven? En wat kun je als ouder doen om op een goede manier betrokken te zijn bij de opvoeding van je kind?
Dr. Martine Noordegraaf is lector Jeugd en Gezin aan de Christelijke Hogeschool Ede. Zij zal de uitkomsten van het onderzoek delen en langs de laatste inzichten uit de literatuur en de tips uit de praktijk lopen.
Miranda Kempenk is moeder van twee uithuisgeplaatste jongens. Zij schrijft over haar ervaringen als moeder van ouder wordende zoons, over haar eigen jeugd en therapie ervaringen en over de ervaring van een uithuisplaatsing. Zij zal uit eigen werk voorlezen. Met zowel de pleegmoeder als de gezinshuismoeder van haar zoons heeft ze een goede relatie opgebouwd.
De rechtspositie van pleegouders
Mariska Kramer geeft regelmatig lezingen en cursussen over de rechtspositie van pleegouders, zowel aan pleegouders en professionals in de jeugdzorg als aan (aankomend) juristen. Op het symposium zal ze stilstaan bij de laatste ontwikkelingen rondom de rechtspositie van pleegouders; welke rechten en plichten zijn er, die ze met aansprekende voorbeelden uit de dagelijkse praktijk zal demonstreren.
Als advocaat staat Mariska in haar advies- en procespraktijk regelmatig pleegouders bij. Ook adviseert zij pleegzorgaanbieders en gecertificeerde instellingen. Daarnaast schreef zij Paraplu voor Pleegouders in de juridische praktijk.
Kind onder stress
Deze lezing gaat over de beschikbare kennis in de beantwoording van de vragen: Wat weten we van vroeg-trauma en verstoorde hechting? Wat is daarvan de invloed op de ontwikkeling van het brein en de persoonlijkheid? Wat zijn de mogelijkheden en effecten van therapie, medicatie etc?
Cees van den Berg is Kinder- en Jeugdpsychiater en psychotherapeut. In 2011 heeft hij praktijk Noorderblinck in Beilen opgestart. Samen met kinder- en jeugd-psychologen, kinder- en jeugd-psychotherapeuten, gezinstherapeuten en een PMT-er wordt daar vorm gegeven aan behandelingen van kinderen met ontwikkelingsproblemen, trauma’s en hechtingsproblematiek.
Omgaan met hechtingsproblematiek
Na een korte theoretische inleiding gaan we in deze workshop aan de slag met hechtingsproblematiek in jouw pleeggezin. We wisselen ervaring uit en je krijgt handvatten voor hoe je hier mee om kunt gaan.
Neeltje Bakker is bij Elker werkzaam bij Team perspectief onderzoek en advies. Ze onderzoekt of kinderen die uit huis zijn geplaatst weer terug kunnen keren naar hun ouders. Ook is zij Sherborne Samenspel begeleider. Sherborne Samenspel is en “doe”-methode gericht op het vergroten van de hechting tussen het kind en zijn (pleeg) ouders/ verzorgers.
Saskia Reneerkens werkt als pleegzorgbegeleider bij Elker, is ook Sherborne Samenspel begeleider en geeft VIB -G.
Workshop kinderen schminken
Tijdens deze workshop leer je kleine gezichtsdesigns schminken op je eigen kleine model. Er wordt gewerkt met schmink van Cameleon, Global, Superstar, PXP en DiamondFX. Deze materialen zijn goedgekeurd volgens de Europese richtlijnen. Ze bevatten geen parabenen, geen parfum en zijn niet getest op dieren.
Jesca Hut begon met het schminken van haar kinderen en hun vriendjes. Het schminken is inmiddels een heerlijke (uit de hand gelopen) hobby geworden. Als leerkracht in het basisonderwijs vindt ze het omgaan met kinderen echt een feestje, maar het feestje wordt nog mooier als er tevreden, verwonderde snoetjes in de spiegel kijken!